SINC Antwerpen

Tech in kunst? Wablief?

Fran Gillis
20 maart 2021

Op het eerste zicht lijkt het misschien een vreemde combinatie, technologie en kunst, maar dat weerhield de studenten van SINC er niet van om dit nieuwe concept te lanceren. De vijfde editie van Future Entrepreneurship pushte SINC to lead by example. Want hoe kan je tijdens een pandemie een tech- en innovatiefestival beter laten doorgaan dan op een innovatieve, digitale manier. Deze beslissing gaf de studenten (ons, want dat zijn wij) ruimte om te experimenteren. Alles kon grootser, gekker, beter. Het virtuele podium stond te midden van een heuse kunstinstallatie. Het is dan ook in deze setting dat we creatieve pioniers aan het woord hebben gelaten over hun passie. Want dat was Future Arts.

Creative technologist

De eerste spreker was meteen niet zomaar een artiest. Dries Depoorter is een Belgische kunstenaar, een creatieve technologist die met zijn werk laat zien welke invloed technologie heeft op de samenleving. Hij werkt vaak rond privacy, artificiële intelligentie, social media en surveillance. Zijn kunstwerken nemen eigenzinnige vormen aan, gaande van applicaties tot interactieve installaties.

O heb je misschien al eens gehoord van Die with me, een communicatie-app die enkel kan gebruiken wanneer je smartphone minder dan 5% batterij heeft. Of wat dacht je van Shortlife, zijn ‘klok’ die je laat zien hoeveel procent van je leven al achter de rug is, op basis van je geslacht, leeftijd en woonplaats. Ik heb zelf zo’n klok gekregen, en op het moment dat ik deze blog schrijf is er 29% van mijn leven al achter de rug. Oei. Ik zal maar doorschrijven.

Musea oprichten for dummies

Iedereen wordt wel eens wakker met het idee: ‘Ik zou een museum moeten oprichten!’. Nee? Enkel ik dan? In ieder geval, deze spreker van Future Arts was me voor (en deed het ook beter dan ik het ooit zou kunnen). Merel Van Helsdingen is de (mede)oprichtster van Nxt Museum in Nederland. Dit is het eerste museum dat zich volledig richt op mediakunst. Je kan er grootschalige, digitale kunstinstallaties ontdekken die je blik verruimen en de zintuigen op scherp stellen. Ze vat het samen als volgt: ‘De kunst van morgen, vandaag.’

Als we even voorbij gaan aan het feit dat ze zomaar een museum uit de grond heeft gestampt (sorry, wat?), loont het wel de moeite om stil te staan bij wat er te zien is. Nxt huist 8 (!) ruimtelijke kunstinstallaties, goed voor zo’n 1400m² aan nieuwe mediakunst. Met dit indrukwekkende aanbod wil ze ook mensen aantrekken die normaal gezien niet meteen een uitje naar een museum zouden maken. Het is een plek waar kunst toegankelijk wordt gemaakt.

Amai, wel indrukwekkend allemaal hé?

Inderdaad, het zijn straffe toeren. Ik kan me maar één reden voorstellen waarom je na deze artikels niet zou staan te popelen om Future Arts te gaan bekijken, namelijk als je het al eens gezien hebt. En wees eerlijk, de rewatchability is echt wel 10/10. Gelukkig heb ik goed nieuws voor jullie. Je kan alle talks gewoon opnieuw bekijken, hierzo. En als je belooft om het door te vertellen, wil ik je ook wel een ander geheimpje meegeven. Alle talks van Future Entrepreneurship 2021 zijn online te bekijken op ons youtubekanaal. Maar niet ssht, zeker door vertellen hé.

SINC maakt deel uit van het TAKEOFFANTWERP ecosysteem. Dit is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (UAntwerpen, AP Hogeschool, Hogere Zeevaartschool Antwerpen en KdG Hogeschool) samen met de stad Antwerpen, VOKA en BAAS. Dit iniatitief wordt ondersteund door VLAIO.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

MEER ZOALS DIT

2 december 2021

SINC SPEELDE OP VERPLAATSING EN SCOORT METEEN

Onze PR-managers waren op bezoek bij de RAFC Business Club Lunch. Ontdek hoe zij deze ervaring beleefden.

18 november 2021

KBC… een warm hart voor starters

Ontdek onze nieuwe partner KBC!

8 november 2021

SINC Accelerator Pitch by VOKA – Een avond vol ijzersterke ideeën

Altijd al met een idee gezeten, maar nog net dat laatste duwtje in de rug nodig? De SINC Accelerator Pitch Powered By Voka heeft daarvoor gezorgd. Ontdek het hier!