SINC Antwerpen

Axl spreekt: 5 tips als je wil ondernemen & studeren

Fran Gillis
16 augustus 2020

Axl Van Steenacker (21) heeft zijn diploma Toegepaste Informatica nog niet, maar dat hield hem niet tegen om zijn eigen bedrijf Necess alvast op te starten. Onder het statuut student-ondernemer maakt Axl websites en werkt hij online marketing uit voor bedrijven. Na twee jaar ervaring als ondernemer heeft Axl de cruciale tips voor alle studenten die ook niet kunnen wachten om een eigen onderneming te beginnen:

TIP 1. Als je iets wil doen, doe het dan gewoon!

Blijf niet wachten op ‘het juiste moment’, ‘je diploma’ of andere uitstellende smoesjes, maar begin er gewoon aan. Werk je idee al eens uit en pitch het bij vrienden en familie. Axl is traag gegroeid, op zijn eigen tempo.

Hij woont nog thuis en heeft dus weinig kosten, maar vooral: genoeg tijd om te spenderen aan een beginnende onderneming. Investeer dus ook nog niet te veel als starter, maar neem je tijd om je kwaliteit op punt te stellen.

Toch wat geld nodig? Via crowdfunding kan je op een low level aan een wat startkapitaal geraken. Toon je passie en dan volgt de rest ook!

Axl van Necess aan het werk als webdeveloper.

TIP 2. Praat erover met een professional

Axl startte Necess op toen hij 18 was, op die leeftijd wist hij bitter weinig over het reilen en zeilen van een zelfstandige. Daarom klopte hij aan bij SINC en het Vlaams netwerk van ondernemingen (Voka).

Zij weten het antwoord op alle ondernemingsvragen en geven het gepaste advies waarop je zit te wachten. Ook Xerius, een sociaal verzekeringsfonds en de Kamer van Koophandel zijn een bezoekje waard!

Bij de Kamer van Koophandel kan je als student wekelijks gratis terecht, zelfs als je nog geen idee hebt. Zij bieden het ideale traject voor studenten met een “ik wil opstarten, maar weet niet hoe”-gedachte. Allen daarheen dus!

TIP 3. Experimenteer op sociale media

Probeer van alles uit en ondervind voor jezelf wat werkt en wat niet. Je kan veel online leren vanuit je slaapkamer. Wat werkt er op Facebook? Wat werkt er op LinkedIn? Axl startte zijn onderneming door een maand lang berichten te posten op LinkedIn en Facebook. Zo leerde hij zijn klanten online aanvoelen. Meer weten over de online wonderen van een onderneming? Lees de geheimen op Axl’s blog.

TIP 4. Netwerken, netwerken en nog eens netwerken!

De ideale manier om je onderneming te doen groeien, is door andere ondernemers te leren kennen. Ga eens langs bij een SINC-event om andere starters en ervaren student-ondernemers te leren kennen, en praat samen over jouw ervaringen en drempels. Fouten van anderen kunnen lessen zijn waar jij mee van kan leren. Ook de Kamer van Koophandel organiseert netwerkevents waar je wel eens het advies van je leven kan vinden.

TIP 5. Vergeet je diploma niet

Axl studeert Toegepaste informatica, maar de lessen gaan heel traag omdat hij uit de praktijk al veel leerde. Toch gaat hij naar alle lessen, want zijn studies blijven een prioriteit. Zo blijft hij dingen opsteken en heeft hij steeds zijn diploma om op terug te vallen.

BONUSTIP. Zorg voor een goede website

De juiste klanten aantrekken en ze overtuigen doe je met een professionele website. Volgens Axl is je website zelfs een Necessity. De uitgelezen kans dus om een mede student-ondernemer te steunen en naar de website van Necess te surfen!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

MEER ZOALS DIT

2 december 2021

SINC SPEELDE OP VERPLAATSING EN SCOORT METEEN

Onze PR-managers waren op bezoek bij de RAFC Business Club Lunch. Ontdek hoe zij deze ervaring beleefden.

18 november 2021

KBC… een warm hart voor starters

Ontdek onze nieuwe partner KBC!

8 november 2021

SINC Accelerator Pitch by VOKA – Een avond vol ijzersterke ideeën

Altijd al met een idee gezeten, maar nog net dat laatste duwtje in de rug nodig? De SINC Accelerator Pitch Powered By Voka heeft daarvoor gezorgd. Ontdek het hier!