5 tips om je sollicitatie te knallen

februari 29, 2024

Of je nu op Student Corner of Dibbs zoekt naar een baan, solliciteren blijft spannend, stressvol en soms zelfs angstaanjagend. Het markeert vaak het begin van een nieuw hoofdstuk. Daarom lijsten wij hier vijf do’s en don’ts op om je zo goed mogelijk voor te bereiden voor je eerste sollicitatie.  

1. Verdiep je in het bedrijf 

Het is belangrijk om vooraf onderzoek te doen naar zowel het bedrijf als de functie waarvoor je solliciteert. Door bekend te zijn met de bedrijfscultuur en de vereisten van de functie, kun je je motivatie daarop aanpassen en inspelen op de prioriteiten van het bedrijf. Werkgevers waarderen het enorm wanneer je laat zien dat je begrijpt hoe jouw vaardigheden en ervaring passen binnen de organisatie en de functie waarvoor je solliciteert. Zo kan je relevante vragen stellen, wat werkgevers ook appreciëren. Kortom, onvoorbereid zijn geeft een slechte eerste indruk, dus zorg ervoor dat je op voorhand goed voorbereid bent. 

2. Benut je CV optimaal

Een CV is een samenvatting van iemands professionele achtergrond, vaardigheden, opleiding en werkervaring. Werkgevers gebruiken dit document om kandidaten te evalueren voor geschiktheid voor een functie, belangrijk dus. Zorg ervoor dat je CV up-to-date is, niet te lang, duidelijk gestructureerd en voorzien is van een fatsoenlijke foto. Veelvoorkomende fouten op een CV zijn onder meer spelfouten, grammaticale fouten, onoverzichtelijkheid, een te lange CV en gebrek aan ervaring voor de functie. Laat daarom je CV controleren op fouten door een vriend of familielid, vermijd overdreven langdradigheid en pas je ervaringen eventueel aan op de functie waarvoor je solliciteert.

3. Doe je mooiste outfit aan

Bij een sollicitatie draait alles om de eerste indruk. Daarom is kleding ook een cruciaal aspect waar rekening mee moet worden gehouden. Gepaste kleding straalt professionaliteit uit en versterkt de geloofwaardigheid. Daarnaast kan de kleding die je draagt een indicatie geven van hoe goed je bij de bedrijfscultuur past. Vermijd daarom kledingstukken die te veel huid blootleggen, T-shirts met ongepaste tekst en te opvallende kledingstukken. Natuurlijk moet je jezelf altijd blijven en goed voelen in de kledij die je draagt. 

4. Bereid je voor op mogelijke vragen

Bij een sollicitatie horen natuurlijk lastige vragen. De werkgever wilt weten hoe je zou reageren op onverwachte omstandigheden. Om deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden, is het verstandig om zelf vragen te bedenken en je daarop voor te bereiden. Als je dit doet, verminder je je stress en de mogelijkheid om slechte antwoorden te geven. Dus wanneer er zo’n vraag wordt gesteld, blijf rustig en neem de tijd om je antwoord te formuleren. Zorg er ook voor dat je vragen hebt voorbereid, om aan te tonen dat je je huiswerk over het bedrijf goed hebt gedaan. Een mogelijke vraag dat je kan stellen is: kunt u me meer vertellen over de dagelijkse taken van deze functie?

5. Kom op tijd!

Misschien wel een van de meest voor de hand liggende do’s is op tijd komen. Althans, dat denk je toch. Je wilt niet weten hoeveel mensen ooit te laat zijn gekomen op een sollicitatie, ook al was het niet jouw fout. Bereid je daarom voor op mogelijke files, vertragingen bij de NMBS, enzovoort, en vertrek zeker iets eerder dan gepland. 15 minuten eerder vertrekken kan geen kwaad, maar 15 minuten te laat komen zal genoteerd worden.

Als je deze tips meteen wilt toepassen in praktijk, kan dat bij ons volgende event: SINC up with Accenture. Dit is een event voor studenten die meer willen weten over Accenture, hun netwerk willen uitbreiden en wellicht hun eerste baan hier vinden.

Deze artikels vind je
misschien ook interessant

Tips & Tricks

Zo netwerk je als een pro (5 tips)

Stappenplan

Freelancen, hoe begin je daar nu aan?

Stappenplan

Hoe begin je een eigen onderneming als student?

Partner

SINC Accelerator Weekend door VOKA

Event

Innovation Days: Hackathon – Smart City