Hoe begin je een eigen onderneming als student?

februari 5, 2024

Ondernemen als student: Durf jij de sprong te wagen?

Voel je de kriebels om je eigen baas te worden, je passie te delen en met je eigen idee de wereld te bestormen? Als student in Stad Antwerpen, met meer dan 1.250 medestudenten die je voorgingen, is de kans groot dat de ondernemersgeest in je borrelt. Starten als student-ondernemer is een spannende reis, met vallen en opstaan, maar met de juiste voorbereiding en planning kan het een ongelooflijk lonende ervaring worden.

Ben je klaar om je avontuur te beginnen?

1. Ondernemingsactiviteit

Voordat je begint, is het belangrijk om te bepalen welke activiteit je wilt ondernemen. Denk aan het verkopen van eigen producten zoals juwelen of freelancewerk bij YoungOnes zoals webdesign, personal training, etc. Zorg ervoor dat je je al hebt verdiept in jouw gekozen activiteit. Verder is het van belang om je doelgroep te kennen. Welke mensen zouden geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst? Waar wonen de potentiële klanten en wat zijn hun interesses?

Natuurlijk moet je ook rekening houden met concurrenten en nadenken over hoe je je kunt onderscheiden van hen. Ten slotte is het essentieel om te onderzoeken of er vraag is naar jouw activiteit en wat mensen bereid zijn om ervoor te betalen. Dit onderzoek kan zowel via deskresearch als fieldresearch worden uitgevoerd. Zodra je deze vragen hebt beantwoord, kun je overgaan naar stap twee.

2. Inschrijving

Registreer je onderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en activeer je btw-nummer. Dit kan allemaal voor je worden geregeld bij onze partner Xerius voor 178,1 euro.

Als beginnende student-zelfstandige betaal je een forfaitaire minimumbijdrage van slechts 98,52 euro per kwartaal.

Na het eerste jaar worden je sociale bijdragen berekend op basis van je netto belastbaar inkomen:

  • Onder €8.430,73: Geen sociale bijdragen
  • Tussen €8.430,73 en €16.861,46: Verminderde bijdrage van 20,50%
  • Boven €16.861,46: Volledige bijdrage van 20,50%.

3. Businessplan

Bepaal nu het volgende van jouw onderneming: 

  • Missie: Wat is de reden van het bestaan van je onderneming?
  • Visie: Wat wil je bereiken met je onderneming?
  • Kernwaarden: Welke waarden zijn belangrijk voor je onderneming?

Geef vervolgens een gedetailleerde beschrijving van je product of dienst, inclusief de kenmerken en voordelen ervan. Om het product of de dienst effectief te promoten en te verkopen, stel een marketingplan op. Vergeet niet een financieel plan te maken, inclusief startkosten, verwachte inkomsten en uitgaven, om uiteindelijk rendabel te worden.
Dit zijn 3 cruciale stappen voor het starten als student-zelfstandige. Voor meer ondersteuning en advies kan je altijd onze partner VLAJO raadplegen.

Deze artikels vind je
misschien ook interessant

Tips & Tricks

5 tips om je sollicitatie te knallen

Tips & Tricks

Zo netwerk je als een pro (5 tips)

Stappenplan

Freelancen, hoe begin je daar nu aan?

Partner

SINC Accelerator Weekend door VOKA

Event

Innovation Days: Hackathon – Smart City