Freelancen, hoe begin je daar nu aan?

februari 16, 2024

Starten als freelancer kan als student een hele uitdaging zijn. Je hebt een naam nodig, je moet je ondernemingsnummer aanvragen, welke verzekeringen heb je nodig, hoeveel mag je verdienen? Kortom, er zijn heel veel zaken waar je rekening mee moet houden en dingen die je in orde moet brengen voor je begint.

Jouw idee

Je zit met kriebels om te starten als freelancer en hebt een heleboel verschillende ideeën van dingen die je wil doen. Begin dan met het opstellen van je Business Model Canvas en een businessplan. Neem hiervoor je tijd, Rome werd ook niet in één dag gebouwd. Dit kan jou een heleboel duidelijkheid scheppen en zo krijg je een duidelijk beeld van waar je naartoe wil. Als startende freelancer kan je alles geleidelijk aanpakken. Neem niet te veel hooi op je vork maar doe alles op je eigen tempo, zo hou je het het langste vol. Schrijf dit allemaal uit en maak een goed doordacht plan. ‘Wat wil je doen als freelancer?’, ‘Wie wil je aanspreken?’ Dit zijn dingen die tijd kosten en waar je dus best even over nadenkt.

Administratief in orde zijn

Je bent student en je wil je starten als freelancer, dan moet je beginnen met je in te schrijven bij een ondernemingsloket zoals Xerius en je ondernemingsnummer aan te vragen. Als student is dit een eenmalige kost van ongeveer 180 euro. Bij Xerius kan je een heel duidelijk stappenplan vinden dat je kan doorlopen voordat je start met de inschrijving. Dit kan je al een duidelijker zicht geven waarmee je rekening moet houden. Alsook kan je een Business Model Canvas en een ondernemingsplan downloaden die je kan invullen, zo kan je duidelijkheid in je idee scheppen en krijg je een beter zicht op wat je concreet wil doen.

Je kan freelancer worden als student-zelfstandige van je 18 tot je 25 jaar. Daarnaast is het ook belangrijk dat je als student-zelfstandige onder een winst van 8.430,73  euro per jaar blijft, dan betaal je geen sociale bijdragen. Indien je meer zou verdienen, maar je blijft wel nog onder de 16.861,46 euro dan betaal je 20,5% sociale bijdragen op je netto belastbaar inkomen. Hieronder valt alles wat je als student verdient en moet je dus rekening mee houden.

Ervaring opdoen als freelancer

Als je wil starten als student-ondernemer maar je hebt nog niet meteen een concreet idee van wat je nu eigenlijk wil doen, dan kan je jezelf inschrijven bij YoungOnes en als freelancer aan de slag gaan. Via hun platform bieden ze interessante dagcontracten aan waarmee je als freelancer kan bijverdienen. Zo verdien je geld, doe je meteen ervaring op en vind je misschien jouw ondernemersidee. Dat zijn drie vliegen in één klap!

SINC-partners die jou een handje kunnen helpen

Meer hulp nodig bij de uitwerking van jouw plan? Bij VoKa kan je het Bryo traject volgen. Dit is volledig gratis voor studenten. Het is een traject dat 3 tot 4 maanden duurt en waarbij ze jou begeleiden bij bijvoorbeeld het verfijnen van jouw business idee. Je wordt er gecoacht en ondersteund en je krijgt de kans om jouw netwerk uit te breiden.

Je kan ook vrijblijvend terecht bij het ondernemerscentrum van jouw onderwijsinstelling. Zo is er bij KdG het ondernemerscentrum, bij AP is dat dan het ondernemersl-ap en bij Universiteit Antwerpen kan je terecht bij Ondernemen@UAntwerpen zij staan allemaal klaar om jou te helpen en te ondersteunen waar nodig. 

Wat meer

Als startende freelancer moet je natuurlijk ook aan klanten geraken om je activiteiten te kunnen uitoefenen. Netwerken kan dan al een eerste stap zijn om klanten te vinden. Zie elk netwerkevent als een kans om potentiële klanten te vinden en ga actief in gesprek, maak jezelf bekend. Online aanwezigheid is ook heel belangrijk, zo kan je publiek zien waarmee je bezig bent en kunnen geïnteresseerden jou contacteren. Blijf ook zeker authentiek. Laat zien wie je echt bent en ga jezelf niet anders voor doen om klanten aan te trekken. Ten slotte kan een goede dosis durf je ook al ver brengen. Durf die sprong in het diepe te nemen en leer gaandeweg.


Freelancen kan als een hele uitdaging aanvoelen maar met het nemen van de juiste stappen en de juiste beslissingen kan je al een heel eind geraken. Wil jij hier graag meer over weten? 21 februari 2024 gaan we tijdens onze SINC Soiree dieper in op het topic ‘Freelancen’ tijdens een panel en is er ook een talk over ‘Netwerken’.

Deze artikels vind je
misschien ook interessant

Tips & Tricks

5 tips om je sollicitatie te knallen

Tips & Tricks

Zo netwerk je als een pro (5 tips)

Stappenplan

Hoe begin je een eigen onderneming als student?

Partner

SINC Accelerator Weekend door VOKA

Event

Innovation Days: Hackathon – Smart City