Zo netwerk je als een pro (5 tips)

februari 20, 2024

Netwerken is een belangrijke vaardigheid, of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan of je carrière wilt bevorderen. Het leggen van connecties met anderen kan je helpen om je doelen te bereiken. Echter kan dit voor veel mensen lastig zijn, vooral als het gaat om die eerste stap te zetten. Daarom zijn hier 5 tips om makkelijk connecties te maken en je netwerk uit te breiden. Vergeet ook zeker niet om onze partners Voka en TakeOffAntwerp te bekijken. Zij organiseren regelmatig toegankelijke events waar je jouw netwerk skills kan verbeteren.

1. Doe je research

Kijk op voorhand wie er aanwezig zal zijn en wat het concept is van de bijeenkomst. Op deze manier kan je een beter beeld krijgen van wie je wilt ontmoeten en waar je interesses liggen. Lees de biografieën van sprekers, bekijk de LinkedIn-profielen van deelnemers, en zoek naar mogelijke interessante connecties.

2. Ga met twee (of meerdere) personen

Alleen ergens naartoe gaan heeft als voordeel dat je ‘gedwongen’ wordt om met andere mensen te spreken. Echter, als je merkt dat de drempel dan te groot is, overweeg dan om met twee of meer mensen te gaan. Samen naar een evenement gaan kan de drempel verlagen om met anderen te praten. Je kunt elkaar moed inspreken, samen de eerste stap zetten en elkaar aanvullen tijdens de conversaties. Bovendien kun je na afloop van het evenement de ervaringen met elkaar bespreken en van elkaar leren. 

3. Wees aanspreekbaar

Zorg dat je uitstraalt dat je openstaat om met anderen te praten. Maak oogcontact, glimlach, en houd een open houding aan. Leg je gsm weg en focus op de mensen om je heen. Draag eventueel een naamkaartje zodat mensen weten wie je bent.

4. Bereid ijsbrekers voor

Verzin op voorhand gespreksonderwerpen om het ijs te breken en interessante gesprekken te voeren. Een beetje voorbereiding kan je helpen om een gesprek te beginnen. Bedenk vragen, zoals:

  • Waarom ben je naar dit evenement gekomen?
  • Wat zijn je interesses of expertise?
  • Waar houd je je mee bezig in het dagelijks leven? 

Stel dus open vragen om de ander aan het praten te krijgen.

5. Weet wanneer je moet stoppen met een gesprek

Niet elk gesprek is even boeiend en het is oké om een gesprek te beëindigen als het niet klikt. Doe dit op een vriendelijke manier, door bijvoorbeeld te zeggen: “Het was leuk om je te leren kennen, maar ik moet nu even naar…” Je kunt ook altijd zeggen dat je nog even met andere mensen wilt praten.

Extra tips:

  • Bereid een elevator pitch voor: een korte introductie over jezelf en wat je doet.
  • Neem visitekaartjes mee: zo kun je je contactgegevens eenvoudig delen.
  • Volg mensen op sociale media: zo blijf je in contact met de mensen die je hebt ontmoet.
  • Bied hulp aan: zo kun je waardevolle connecties maken.
  • Wees geduldig: het opbouwen van een netwerk kost tijd en inspanning.
  • Ga naar verschillende evenementen: hoe meer mensen je ontmoet, hoe groter je netwerk wordt.
  • Blijf in contact met je connecties via LinkedIn stuur een berichtje, bel of ga koffie drinken.

Met deze tips kan je zelfzeker gaan netwerken en waardevolle connecties maken. Netwerken is een vaardigheid die je kan leren en ontwikkelen. Investeer tijd en energie in het opbouwen van je netwerk, en je zult in de toekomst zeker de vruchten ervan plukken. 

Wil je deze tips meteen in de praktijk brengen? Neem dan eens een kijkje bij onze partner Dibbs, waar alle evenementen voor studenten worden vermeld, inclusief die van SINC. Je vindt hier tal van deals voor studenten, interessante studentenjobs en zelfs openstaande vacatures voor pas afgestudeerden die op zoek zijn naar hun eerste baan. Alles wat je nodig hebt, gecombineerd in één app! En het beste van alles: het is allemaal gratis voor studenten!

Deze artikels vind je
misschien ook interessant

Event

ARTS.inc: A Night of Creating New Dimensions

Event

Go With The Coach: speeddate met je toekomst

Tips & Tricks

5 tips om je sollicitatie te knallen

Stappenplan

Freelancen, hoe begin je daar nu aan?

Stappenplan

Hoe begin je een eigen onderneming als student?

Partner

SINC Accelerator Weekend door VOKA